Barion Pixel
A személyre szabott 90 napos étrend
Blog

Az éltető víz

Sokszor halljuk különböző helyekről azt, hogy figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre. De vajon tisztába vannak az emberek azzal, hogy ez miért is olyan fontos?  Erre a kérdésre nem kell mélyen tudományos választ keresni, elegendő a biológia órán hallottakat feleleveníteni.

Az emberi test körülbelül 70 százaléka víz, még a csontjaink egy része is vízből áll. Innentől kezdve magától értetődő, hogy a nap folyamán elveszített vizet folyamatosan pótolni kell. A megfelelő folyadékbevitel hozzájárul a normál testhőmérsékletünk szabályozásához, illetve a normál fizikai és szellemi működés fenntartásához. Annak érdekében, hogy ezeket a kedvező hatásokat el tudjuk érni, figyelni kell - minden forrást együttvéve - a megfelelő folyadékot mennyiség fogyasztására. Hogy mi a megfelelő mennyiség? Nos, ez nagyon sokszor vita tárgya, illetve minden forrás más információt ír.

Azt, hogy mennyit igyunk naponta a nemünk, illetve az életkorunk is meghatározza:

Kisgyermekeknek (2-3év) 1,3 liter/ nap

Gyermekeknek (4-8év) 1,6 liter/ nap

Nagyobb gyermekeknek (9-13év) -Lányoknak: 1,9liter/nap

                                                            -Fiúknak: 2,1liter/ nap

Kamaszoknak, Felnőtteknek és Időseknek: -Nőknek: 2liter/ nap

                                                                              -Férfiaknak: 2,5liter/ nap

A napi folyadékbevitelünk számolásába beletartozik az étkezés is, hiszen a vízszükségletünk körülbelül 20-30 százalékát az adott napon elfogyasztott ételekkel juttatjuk be.

Az, hogy mit igyunk, mindig örök kérdés marad, hiszen nagyon sok embernek fenntartásai vannak a csapvízzel szemben. Ezen emberek számára ajánlatos a palackozott ásványvizek fogyasztása, azonban fontos leszögezni, hogy ha le tudunk mondani a palackozott vizekről, akkor azzal hozzájárulunk a környezetvédelemhez is. Természetesen ezt csak olyan területen megoldható, ahol elérhető a tiszta és megfelelő minőségű csapvíz. További alternatíva lehet a tisztított csapvíz. A kereskedelemben számos víztisztító termék elérhető az egyszerű és olcsó szűrő kancsótól a komplex és méregdrága berendezésekig.

A víz energiát ugyan nem ad, de tartalmazza a legfontosabb ásványi anyagokat, melyek hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Egy kis érdekesség és kevésbé ismert információ, hogy minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Az étkezés előtt bevitt folyadékmennyiség jelentősen megnöveli a nyugalmi állapotban elégetett energia mennyiséget, ennek következménye az, hogy a túlsúllyal küzdő embereknek különösképpen figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Kijelenthetjük, hogy a folyadék bevitel nagyon fontos a sikeres fogyókúra érdekében!!!