Barion Pixel
A személyre szabott 90 napos étrend
Blog

A vitaminokról

A vitaminok fontosságára és jótékony hatására a XX. század során derült fény.  Az első konkrét, kézzelfogható bizonyíték egy 1910-es kutatás folyamán került felszínre, melynek keretein belül meghatározták, hogy a tápláléknak az energiát szolgáltató tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül egyéb járulékos anyagokat is kell tartalmaznia. Később ezeket a „járulékos anyagokat” nevezték el vitaminoknak.

Nézzük meg, hogy miért is fontos szervezetünk számára a vitamin bevitel, illetve hogyan tudunk elegendő mennyiséghez jutni.

A vitaminokon belül két fő csoportot különböztetünk meg: a vízben oldódó, valamint zsírban oldódó vitaminokat. Mindkét típusra szükségünk, ugyanis a szervezetünk védekező mechanizmusát erősítik.

A két csoport között az a különbség, hogy a zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk képes tárolni, ezért normál, egészséges és változatos étkezés mellett nem szükséges a napi pótlásuk. Ezzel szemben a vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem tudja raktározni, folyamatosan ürülnek ezért minden nap pótolni kell őket.

Hogyan pótoljuk őket?

Semmiképp se nyúljunk egyből a patikákban, drogériákban kapható kapszulás termékekhez. A legjobb megoldás a friss gyümölcsök, zöldségek és olyan ételek fogyasztása ételek - például a hal, a máj illetve a tojás, a különböző olajos magvak - amelyek természetes úton pótolják a szervezetünk számára szükséges értékes vitaminokat.

A FitMeal étrendtervező program különös figyelmet fordít a vitaminban gazdag ételek fogyasztására. Kiválaszthatjuk az oldalon a kedvenc zöldségeinket, gyümölcseinket és a személyes ízlésünk alapján kerül kialakításra az egyedi étrend. A rendszer úgy gondoskodik napi szinten a szervezetünk vitaminpótlásáról, hogy ezt mi észre sem vesszük.