Barion Pixel
A személyre szabott 90 napos étrend
Blog

Tudtad?

A XXI. századi ember szervezete több olyan kihívással találja magát szembe, melyek nagyszüleinket, dédszüleinket nem érintették.

Klasszikus példa a különböző étel allergiák, illetve az étel intoleranciák kialakulása. Ez a probléma kör nagyban köszönhető a XX. és XXI. század hatalmas mértékű ipari fejlődésének.  Az élelmiszeripar ontja magából a finomított, és az előre feldolgozott élelmiszereket. Ezen ételek jelentős mennyiségű allergént tartalmaznak, melyre minden ember szervezete másképpen reagál.

De mit is jelent ez?

Először is fontos különbséget tennünk a táplálék allergia, illetve a táplálék intolerancia között. Sok esetben beszélhetünk szimplán intoleranciáról és korántsem allergiáról.

Az étel allergia más néven túlérzékenység egy veszélyes reakció, amely komolyabb esetekben akár halálos kimenetelű is lehet. Már egy falat étel is okozhatja a panaszt, és azonnal megjelennek az allergia tünetei.

Az étel intolerancia sokkal enyhébb kimenetelű. Bizonyos ételek elfogyasztása után kellemetlen tünetek jelentkeznek, jelentkezhetnek akár órákkal később vagy másnap.

Hogyan szüntethetőek meg a panaszok?

Minden esetben fontos megfigyelni, hogy mely étel okozza a kellemetlen panaszokat, és ezen ételek elhagyásos diétája javasolt. Mivel napjainkban nagyon sok ember küzd ilyen panaszokkal, egyre több alternatívával találjuk magunkat szemben. A FitMeal étrendtervező program a receptek széles választékát nyújtja az étel allergiával, illetve intoleranciával küzdő emberek számára. A testre szabott étrend nem tartalmaz  olyan alapanyagból készült receptet, amelyre az illető érzékeny vagy allergiás.